Global Goals inspireren bezoekers Inspiratieavond

Een volle zaal. Een inspirerende avond onder leiding van een professionele gespreksleider. Een ludieke ontvangst. Een hartverwarmend verhaal van twee leerlingen van het Jan Arentsz-college over hun ervaringen in Oeganda. En een duidelijk doel. De Inspiratieavond van Millenniumgemeente Langedijk in dorpshuis de Geist leverde op wat de organisatie voor ogen had: kennis van, begrip voor en steun aan de vier geselecteerde Global Goals.

Zeventien doelen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties moeten binnen vijftien jaar wereldwijd leiden tot verregaande aanpak van armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Millenniumgemeente Langedijk zet zich lokaal in voor realisatie van vier van deze doelen. Dat moet leiden tot een duurzame Langedijker leefomgeving.

Betrokken bezoekers

Op 6 april verwelkomen Puck en Jesse de deelnemers aan de Inspiratieavond met tromgeroffel. Het jonge duo drumt op lege emmers, oude blikken en ander materialen die ze krijgen of soms op straat vinden. Daarmee geven zij invulling aan het begrip hergebruik. Dat past perfect in de uitgangspunten van de Inspiratieavond. Daar stonden vier Global Goals (bestrijden van honger, realisatie van schoon drinkwater & sanitair, betaalbare & duurzame energie en een verantwoorde consumptie) centraal. Bezoekers maken kennis met deze ontwikkeldoelen om vervolgens actief ideeën te bedenken hoe deze gerealiseerd kunnen worden. Via vier afzonderlijke brainstormsessies worden aansprekende ideeën en mogelijke oplossingen aangedragen. Voor de uitvoering daarvan worden vrijwilligers gezocht; een aantal enthousiaste aanwezigen geeft zich hiervoor spontaan op.

Realisatie vier Global Goals

Ongeveer tien procent van de wereldbevolking kan door gebrek aan voedsel niet aan het maatschappelijk leven deelnemen. Terwijl wij jaarlijks tonnen voedsel weggooien. Dat leidde tot voorstellen om actief en bewust voedsel te delen met buren en bekenden. Ook gingen stemmen op om honderd dagen lang honderd mensen uit te nodigen voor een maaltijd. Op het gebied van toegang tot schoon drinkwater en sanitair werden plannen gesmeed voor het bekostigen en laten verspreiden van mobiele waterfilters. Daarmee wordt elke vervuilde lokale waterput een als bron voor superschoon, drinkbaar, levensreddend water. Om te komen tot betaalbare en duurzame energie, werd opgeroepen tot oprichting van een energiecoöperatie. Daar kunnen inwoners zich bij aansluiten om gezamenlijk energie op te wekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen op daken van openbare gebouwen. Bewuster omgaan met voeding, meer lokale producten kopen en vooral gebruikmaken van seizoensproducten moet op den duur leiden tot verantwoorde consumptie. Idealiter verschijnt er een Langedijker Kookboek met daarin gezonde, goedkope, lekkere en makkelijk te bereiden lokale recepten. De Inspiratieavond was een avond van, voor en door Langedijker die enkele nieuwe enthousiaste vrijwilligers en heel veel nieuwe ideeën op heeft geleverd. Die worden komende dagen uitgewerkt en moeten uiteindelijk leiden tot concrete acties.

Global Goal Presentatie

Resultaten van de avond