Langedijk maakt kennis met duurzame doelen

Van zeildoek werden ter plaatse tassen gemaakt.

Zaterdag 22 oktober bezochten ongeveer 350 belangstellenden de Duurzame Doe Dag in museum BroekerVeiling. 's Avonds was er een diner voor zestig gasten. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Langedijk en Millenniumgemeente Langedijk. Op die manier wilden zij Langedijkers informeren over diverse duurzame ontwikkelingen in hun gemeente.

Voor de deur van het museum stond de energiebus, binnen stonden twintig kraampjes waar bezoekers informatie kregen over onder meer energie, de plannen voor een CO2-neutrale gemeente in 2035, Dorcas en Voedselhulp Langedijk. Bij de stand van Easy Stitch werden ter plaatse tassen gemaakt van zeildoek. Verderop werden lege melk- en sapverpakkingen vermaakt tot petten en zonnekleppen. Tijdens de bijeenkomst kondigde wethouder Bert Fintelman het Klimaatstraatfeest aan. Komende maanden kunnen inwoners van Langedijk gezamenlijk energie besparen. Wie het beste resultaat behaalt, maakt kans op geldprijzen voor een feestje.

's Avonds was er een diner van lokale streekproducten. Daar hadden zich diverse ondernemers, politici en vele relaties voor aangemeld. Speciale gast waren vijf vertegenwoordigers van Voedselhulp Langedijk. De avond werd begeleid door Helen Botman. Vera Dalm, directeur van Milieu Centraal, hield een lezing over duurzame ontwikkelingen en de invloed van de consument op de natuur. Dat leidde aan het eind van de avond tot afspraken over het plaatsen van zonnepanelen op openbare gebouwen in de gemeente en het promoten van lokale groentes. Ook wordt gedacht aan de introductie van een pluim voor  duurzame lokale initiatieven.