Op leuke manier kennismaken met duurzame initiatieven

Museum BroekerVeilingOp zaterdag 22 oktober organiseren gemeente Langedijk en Millenniumgemeente Langedijk samen een Duurzame Doe Dag. Daar kan het publiek op een leuke manier kennismaken met lokale duurzame initiatieven. De dag vindt plaats in museum BroekerVeiling. Dat is op 22 oktober van 12.00 tot 18.00 uur gratis toegankelijk.

Gemeente Langedijk streeft in het jaar 2035 naar een CO2-neutrale gemeenschap. Millenniumgemeente Langedijk wil meer inwoners betrekken bij de realisatie van de vier Global Goals. Beide partijen hebben de handen ineengeslagen om inwoners uit Langedijk en omstreken kennis te laten maken met deze plannen. Museum BroekerVeiling, de oudste doorvaarveiling van Nederland en daarmee bakermat van de handel in lokale agrarische producten, stelt de locatie beschikbaar. Er is van alles te doen.

Leuk een leerzaam

“We laten zien wat je met duurzame middelen kunt bereiken”, aldus Klaas Zwart, voorzitter van Millennium Langedijk. “Bezoekers kunnen die middag op een leuke en ontspannen manier kennisnemen van de Global Goals en de plannen van de gemeente voor een CO2-neutrale gemeenschap. Bij het Duurzaam Bouwloket vind je informatie over verantwoord (ver)bouwen. Lokale ondernemers presenteren hun duurzame producten. Er is informatie over gezonde voeding, energiebesparing, we laten zien wat je met lege verpakkingen kunt doen en van zeildoek worden mooie tassen gemaakt. Uiteraard laten we ook zien welke Global Goals wij als Millenniumgemeente hebben omarmd en hoe we daar invulling aan geven. We hopen dat veel inwoners zich hierdoor laten inspireren en zich actief willen inzetten om deze doelen te realiseren.”

Gratis toegang

De toegang tot museum BroekerVeiling is op zaterdag 22 oktober van 13.00 tot 18.00 uur geheel gratis. Bezoekers kunnen die middag tegen gereduceerd tarief zelfs een vaartocht door het Oosterdelgebied maken. Vrijwilligers wijzen het winkelend publiek in het naastgelegen winkelcentrum op het evenement in de veiling.

Duurzaam Diner

’s Avonds is er een Duurzaam Diner. Verschillende ondernemers en diverse lokale politici hebben zich hiervoor al aangemeld. Ook vijf vertegenwoordigers van de Voedselbank worden hiervoor uitgenodigd, als dank voor hun belangeloze inzet voor dorpsgenoten die het financieel zwaar hebben. “We serveren een uniek diner van lokale producten. Vleugelvrouw Helen Botman zorgt voor de muzikale verbinding, tussen de gerechten door gaat Vera Dalm in op duurzame ontwikkelingen in de (voedings)industrie. Dalm is directeur van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, voorzitter van de beroepsvereniging van milieuprofessionals (VVM) en lid van de Alliantie verduurzaming voeding. Zij kent dus alle ontwikkelingen de laatste trends in de voedingsindustrie”. Aldus Ron Karels van Museum BroekerVeiling.